Aktiviteter

Oavsett om ni är hos oss och konfererar, har en Kick Off eller är här privat har vi ett utbud av aktiviteter som passar alla. Vi kan erbjuda skräddarsydda teambuilding-, företags- eller privataktiviteter. 

Nedan kan du klicka dig runt i ett urval av de aktiviteter som vi erbjuder. Har du egna önskemål eller idéer - prata med oss så sätter vi ihop ett paket som passar er!

Avslappning & Mys


På bryggan nere vid kanalen framför bastun står våra två vedeldade badtunnor. Ett härligt avslut på en ansträngande dag såväl på vintern som på sommaren. Passa på att ta ett uppfriskande dopp i kanalen när vattentemperaturen ligger på 4°c under vintern. Njut av en härlig utsikt över herrgården och kanalen. 

Självklart har ni tillgång till vår fräscha bastu i samband med att ni hyr badtunnorna.

Antal deltagare: 6-8 personer/tunna. Vi har 2 tunnor, men kan hyra in fler vid behov.
Tidsåtgång:
avgör ni själva


Nere vid vattnet ligger vår bastu med panoramafönster. Efter bastubadet kan ni öppna dörren och gå ut och sätta er på altanen, njuta av solnedgången och något kallt att dricka för att sedan svalka er i Kolbäcksån som rinner nedanför.

Säg bara till oss i receptionen så sätter vi igång bastun så den är varm åt er när det passar.

Antal deltagare: max ca 20 personer
Tidsåtgång: Det avgör ni själva.


Vår herrgård omges av vatten. Det gör att ni efter en konferensdag hos oss kan vandra ner till strandkanten bakom våra flyglar eller gå ner till bastubryggan och ta ett svalkande uppiggande dopp och simtur innan middagen.

Eller varför inte ställa klockan en stund tidigare på morgonen, svepa om sig badrocken och smyga ner till vattnet och ta en härlig simtur innan frukost, medans vattnet fortfarande ligger spegelblankt i gryningen.

Kom upp till oss i receptionen, så får ni låna en badrock!

Kultur & Historia


En vandring på ca: 1,5 km i området där guiden berättar om Ramnäs, brukets och Strömsholms kanals historia uppblandat med lite anekdoter från förr. Vandringen avslutas med en guidad visning i valsverket/Lancashiresmedjan från 1868.

Det kan vara bra att ha bekväma skor och kläder efter väder. Själva promenaden utomhus tar ca 25 minuter och sker delvis på asfalt, grus och en liten bit i skogsmark, resten av tiden befinner vi oss under tak i Lancashiresmedjan. Glöm inte att ta med kameran!

Antal deltagare: Obegränsat
Tidsåtgång: ca 1-2 timmar (beroende på antal deltagare och frågor från gruppen).


Smeden Henrik Levay berättar om smide och visar några exempel på järnets fantastiska formbarhet. Därefter får deltagarna själva smida sina egna krokar eller kapsylöppnare som de sedan får ta med hem.

Antal deltagare: 3-10 personer
Tidsåtgång: ca 1 timme (vid 3 deltagare)


Upplev drejning och lerans uppkomsthistoria när krukmakare Robert Umerkajeff tar er med på en resa genom keramikens rike. 

Antal deltagare: Max 10 personer
Tidsåtgång: Cirka 1,5 timme


Deltagarna delas upp i grupper om 5-6 personer per lag där lagen tilldelas sin egen linnedukstavla, staffli med penslar och färger. Därefter ges en instruktion om det motiv som varje grupp skall framställa. Det kan t.ex. vara det ämne som avhandlats under konferensen, eller ett rent fiktivt ämne.

Deltagarna får ca en timme på sig att färdigställa sitt motiv. När tavlorna är målade, är det dags för vernissagen där varje lag skall visa upp och presentera sin målning. Efter vernissagen diskuterar instruktören lite allmänt om de olika målningarna och om färgernas psykologi. Därefter avrundas aktiviteten med att instruktören delar ut ett hedersomnämnande till det lag som hade bästa presentationen i kombination med själva verket.

Antal deltagare: Max 75 personer
Tidsåtgång: Cirka 1,5 timme

Fysiskt


Många gånger blir man stel när man sitter en eller fler dagar och konfererar. Då kan det vara bra att komma ut i friska luften och röra på sig lite.

Vi erbjuder en mängd olika flerkampsalternativ där fokus ligger på samarbete och planering. Några av grenarna kan vara pilbåge, cykelhjulet, stuprörsslalom, samspelet, flottbygge m.fl. 

Flerkamper lämpar sig väl för gruppindelning och brukar ofta skapa en spännande kamp mellan lagen på ett glatt sätt. 

Antal deltagare: Från 8 personer
Tidsåtgång: ca. 1,5 timme


Att skjuta lerduva kan vara en personlig utmaning, att våga hålla i vapnet när det smäller. Det är inte säkert att den som skjutit förr är bättre än den som aldrig hållit i ett vapen. Den som kan lyssna på instruktioner är oftast den som det går bäst för. Lerduveskytte kan även kombineras med andra aktiviteter.

Antal deltagare: Enligt överenskommelse
Tidsåtgång:
ca 1-2 timmar


Har du inte provat detta så är det ett måste! Flyboard är en vattensport som inte liknar något annat. Med vattenjet-drift från en vattenscooter flyger du i luften upp till nio (!) meter, dyker som en delfin och gör volter eller är som en tepåse i en kopp med vatten. Du styr själv! 

Genom att flytta kroppsvikten och med hjälp av reglagen i händerna styr du. Våra instruktörer hjälper dig och det går snabbt att lära sig grunderna.

Antal deltagare: Enligt överenskommelse.
Tidsåtgång: Cirka 30 minuter per person


Att skapa i is är fantastiskt spännande och med hjälp av vår erfarna instruktör blir aktiviteten en rolig och inspirerande happening. Vi delar in i grupper om 6 – 10 personer, där varje grupp har ett eget isblock och egna verktyg för att kunna skulptera. Upplägget kan sedan ske på två olika sätt. Endera så gör gruppen en skulptur efter eget tema, alternativt att de skall göra en så lik kopia som möjligt av den isskulptur som iskonstnären har gjort. Under hela övningen bistår vi med tips och råd samt visar olika tekniker på hur man bäst skulpterar i is.

Antal deltagare: 10-200 personer
Tidsåtgång: 2 timmar

Gastronomiskt

Fräscha grönsaker och rotfrukter


Smaken är ett av våra starkaste sinnen och smakminnet är det minne som etsar sig fast längst i vårt sinne. På Schenströmska Herrgården kan vi erbjuda flera olika provningar, allt från viner, whiskey, konjak, likör, öl eller andra alkoholhaltiga drycker till choklad, ostar och olika maträtter.

Oavsett vad ni önskar sätter vår köksmästare och sommelier samman en smakresa utöver det vanliga. Vi samarbetar även med flera sommelierer som tillhör den absoluta eliten i Sverige när det gäller viner så även konnässören ska kunna få en upplevelse som är något alldeles extra. Det går även utmärkt att kombinera olika provningar, t.ex. vin och mat eller whiskey och choklad, endast fantasin sätter gränserna.

Antal deltagare: Enligt överenskommelse
Tidsåtgång: ca 1-1,5 timmar


I parken ner mot sjön har vi placerat ut flertalet stationer som vår köksmästare fyllt med olika smaker. I lag eller individuellt går Ni nu från station till station. Smakpromenaden kittlar inte bara smaklökarna utan även geniknölarna. Här möter ni smaker från till exempel choklad, ostar, rom, whisky med flera.

Antal deltagare: Enligt överenskommelse
Tidsåtgång: ca 1-2 timmar (kan anpassas något efter önskemål).

Mordgåta


I mordgåtorna på Schenströmska Herrgården hamnar ni mitt i dramatiken när ett mord begåtts och alla är misstänkta, kanske sitter just du bredvid mördaren under middagen.

Mordgåtan tar sin början under fördrinken inför middagen och fortsätter sedan under hela middagen. Ni får upplösningen till kaffet på maten. Våra mordgåtor är mycket uppskattade och här blir alla deltagare indragna i skådespelet och blir således en del i hela föreställningen. 

Föreställningen framförs av fem stycken skådespelare med lång erfarenhet av just mordgåtor vilket borgar för en mycket upplevelserik aktivitet som för deltagarna närmare varandra.

Antal deltagare: Enligt överenskommelse
Tidsåtgång: 2,5 - 3 tim inklusive middag.